Kornea gözün beyaz ve şeffaf kısmının önünde olan,...
Kuru Göz
Göz Kuruması Nedir? Neden Olur?
Gözyaşı ; Gözyaşı bezleri tarafından salgılanan ve vucudun doğal tepki mekanizmalarından biridir. İki şekilde gözyaşı salgılanır. İlki temel gözyaşı salgısıdır, gözü ıslak tutmak ve korumakla görevlidir. İkicisi reflex gözyaşı salgısıdır, tahriş ve duygusal tepkilerle ortaya çıkar.
Gözyaşı gözü koruyan bir tabakadır ve her göz kapak hareketimizle gözyaşı tabakası tazelenmiş olur.
Kuru göz ise, normal gözyaşı salgılamasının azalması veya yapısının bozulmasıyla çıkan bir hastalık tablosudur. Özellikle çevresel faktörler bu hastalığa neden olmaktadır veya olan problemleri artırmaktadır.
Gözünüzde yanma, batma, kaşıntı, yabancı cisim hissi, kuruluk, ışık hassasiyet, çapak oluşumları varsa sizde kuru göz hastalığı olabilir.
Kuru hava, rüzgar, klimalı ortamlar, kalorifer, hava kirliliği, bilgisayar veya televizyon karşısında uzun süre kalma, uykusuzluk kuru göze neden olan çevresel faktörlerden sayılabilir. Romatizmal hastalıklar, ilaç kullanımları, hamilelik, yaşlanma gibi sorunlarda kuru göz olgularının artmasına neden olmaktadır.
Kuru göz, çevresel faktörleri dikkate aldığımızda hayatımız boyunca bizimle olacak bir hastalık tablosu olarak karşımızdadır. Teşhis konulduktan sonra doğal gözyaşının yerine kullanılacak suni gözyaşı damlaları tedavinin en basit ve kolay yoludur. Fakat bunlarla da geçmezse farklı tedavi yöntemine geçilmek durumunda kalınabilir.